Kozmetik Fason Üretiminde Merak Edilenler

5324 sayılı Kozmetik Kanunu’nun 2. maddesinde kozmetik ürün;

İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri ifade eder.

Bir Ürünün Kozmetik Olarak Değerlendirilip Değerlendirilmeyeceğine İlişkin Karar Nasıl Verilir?

Ürünün özellikleri kapsamında dahil olabileceği ürün gruplarına ait mevzuatın beraberce değerlendirilmesi ile karar verilmektedir.

* Ürün bileşimi

* Kullanım amacı

* Uygulama yeri ve şekli Sunumu

* Etki mekanizması

* İddiaları

* Ürünle ilgili diğer unsurlar bir bütün olarak incelenmektedir.

Ürün Takip Sistemi (ÜTS), Türkiye’de üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından, satılıp kullanıldığı yere kadar tekil ürün takibini sağlayabilmek ve son kullanıcıya kadar izleyebilmek için kullanılmaktadır.

5324 sayılı Kozmetik Kanunu gereğince kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmeden önce ürün takibini sağlayabilmek için Bakanlığın Ürün Takip Sistemi (ÜTS) platformuna bildiriminin yapılması zorunludur.

Kozmetik üründe belirli bileşeni/ bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda ürün bileşiminde bu bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz raporunun başvuru aşamasında Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur. Söz konusu belgeyi teslim etmeyen veya içermediğini kanıtlamayanlar bu içermez iddiasını kullanamaz.

Doğal Kozmetik: Uluslararası kabul gören doğal kozmetik ürün standartlarında belirtilen doğal kozmetik ürün gerekliliklerini sağlayan ancak organik olmasının gerekmediği kozmetik ürünü,

Organik Kozmetik: Uluslararası kabul gören organik kozmetik ürün standartlarında belirtilen gereklilikleri sağlayan bitmiş kozmetik ürünü,

Kozmetik ürünler için “organik” veya “doğal” beyanlarını, bunlara ilişkin görselleri veya ima eden ifade ve şekilleri; etiket, ambalaj, yazılı, sözlü, görsel vb. tanıtımlarda kullanabilmek için, üreticilerin bu ifadelerin gerekliliklerini sağladıklarını kanıtlayan belgelere sahip olmaları gereklidir.

Kozmetik Ürün İddialarına İlişkin Kılavuz kapsamında Kozmetik üründe belirli bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz raporunun başvuru aşamasında Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur.

Kontrol edilmesi gereken parabenler aşağıdaki gibidir;

  • Metil paraben
  • Etil paraben
  • Propil paraben
  • Butil paraben
  • Heksamidin paraben
  • Ürünün sınıfında herhangi bir değişiklik yapmayacak ufak çaplı değişiklikler yeni barkod gerektirmemektedir. (Örn. Koruyucu değişikliği, hammadde tedarikçisinden kaynaklı değişiklikler vb.)
  • Marka değişir ise barkod değişmektedir.
  • Miktar değişir ise barkod değişmektedir.
  • Aynı üründe isim değişirse barkod değişmez.  (Lavanta sabunu → Lavanta kokulu sabun)
  • Formül değişirse değişim değerlerine bakılmaktadır.
  • İddia değişirse işleve bakılmaktadır.

(Lavanta sabunu → Nemlendirici lavanta sabunu: Barkod değişmez.)
(Anti-aging krem → Güneş koruyucu krem: Barkod değişir.)